Změny během těhotenství a po porodu?

Jaké změny mohu nastat během těhotenství a po porodu?

V těhotenství se soustředíme především na zdravý vývoj plodu. Stejně důležité však je, vnímat i fyziologické změny v těle ženy. Běžně se setkáváme s protichůdnými informacemi ohledně skutečností doprovázejících období těhotenství a po porodu. Mnoho z nich totiž vychází z neúplnosti nebo přežitých stereotypů. Pojďme se společně podívat na některé z nich.

  1. V těhotenství se nesmí cvičit – Pokud je průběh těhotenství bezproblémový a maminka se cítí dobře, není důvod se cvičení vyhýbat. Díky správnému cvičení se žena udržuje v dobré fyzické i psychické kondici. Každý trimestr má ve cvičení své specifika a je nutné plně respektovat své tělo a jeho potřeby. 
  2. Bolest je v těhotenství normální – K těhotenství bolest zad, křížokyčelních skloubení, kostrče či problém s chůzí nepatří! V průběhu těhotenství dochází v těle ženy k mnoha změnám, mimo jiné i v pohybovém aparátu, které mohou způsobit bolesti. Spousta z nich se dá řešit díky manuální terapii a správně zvoleným cvikům.
  3. Na jizvu po císaři se nesahá – Právě naopak! S jizvou je důležité pracovat tak, aby se předešlo následným komplikacím, které špatně zhojená jizva může způsobovat. Pravidelným ošetřováním jizvy se obnovuje pohyblivost v místě řezu. Je vhodné jizvu nejdříve prodýchat a po šestinedělí ji začít ošetřovat.
  4. Pár kapek po porodu má každá – Po porodu ženy často řeší únik moči, který je v průběhu šestinedělí normální, jelikož svaly a vazivo se díky průchodu miminka protáhly do velké délky. Pokud únik moči přetrvává i po šestinedělí, je ideální zkonzultovat to s lékařem a následně s fyzioterapeutem. V tomto případě může být inkontinence způsobena jak oslabením, tak přetížením pánevního dna. 
  5. Přerušujte proud moči pro posílení pánevního dna – Tohle tvrzení je již vyvrácené! Téměř vždy aktivujete hlavně povrchovou vrstvu pánevního dna, tedy svěrače. Navíc si můžete zhoršit obtíže či si způsobit zánět močového měchýře.
  6. Co je diastáza? - Diastáza je jednou z nejčastějších poporodních komplikací. Upozorňuje nás na nerovnováhu ve svalech pánve a trupu a v jejich souhře, na špatné pohybové stereotypy či na špatný dechový stereotyp. V tomto případě se nedoporučuje při cvičení posilovat břicho klasickými “sklapovačkami”, ale naopak efektivní je aktivace hluboko uloženého břišního svalu.

Obecně by se žena měla řídit tím, jak se cítí, ať už během těhotenství nebo po porodu. Podle toho přizpůsobuje cvičení. Po porodu se doporučuje začínat se cvičením dýchacími cviky. Následně přidáváme cviky na protažení a posílení pánevního dna a až později přecházíme k náročnějším cvikům, které je dobré konzultovat s fyzioterapeutem.

Mgr. Jana Hubáčková

vystudovala bakalářský obor fyzioterapie na 3. LF UK a následně pokračovala v magisterském studiu na FZV v Olomouci, které dokončila v roce 2021. Během studia absolvovala řadu praxí v nemocničních i ambulantních zařízeních a spolupracovala na studii se zaměřením na pánevní dno. Dnes se věnuje fyzioterapii žen v centru fyzioterapie Kinisi v Praze, které kromě poskytovaných služeb vytvořilo také ucelený domácí cvičební program pro těhotné a po porodu.

Produktový banner teplaky+mikina

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz