Citlivé období po porodu

Žena po porodu potřebuje pochopení, čas na sebe, seznámení se s miminkem a zvyknout si na svou novou roli mámy, kterou se sice stala dnem porodu, ale prakticky se jí bude stávat celý život. Dopředu se nejde připravit na všechny situace, které má rodič zvládnout, ale dá se vypíchnout pár „pekelně náročných“, o kterých když budete vědět, půjde se vám cestou „mámy“ daleko lépe.

čtvrtý trimester

Existuje období, které nastává po porodu. Jsou to tři měsíce, kdy by miminko mělo být ještě v bříšku, protože bychom tak velké miminko neporodili, příroda zařídila, že se rodí děti dříve – ale nezralé. Zbylé tři měsíce se musí předčasně adaptovat na naše podmínky. Ztrácí novorozenecké reflexy, učí se dýchat, lehnout si rovně, trávit, zvládnout být chvíli bez mámy a s tím koluje mnoho mýtů, které dokáží vytvořit mnoho slz, nejen miminku, ale také mamince.

1. Nakrm a odlož, jinak budeš otrok

Kojení není jenom krmení. Dle výzkumů potřebuje malé miminko velké množství blízkého kontaktu. Potřebuje jej k uspokojení své nejzákladnější potřeby, dokonce důležitější, než je strava. Není normální dát dítěti prs striktně na 7 minut a položit. Není v pořádku nerespektovat dítě, když potřebuje ubezpečit, že tu máma je. Ono vás nevidí za rohem, dokonce mu nestačí ani když budete sedět vedle něj. Potřebuje vás cítit / chutnat. Proto může plakat, když jej odpojíte – ale ne tím, že má málo, ale tím, že chce být u vás. Kojením, mazlením, nebo nošením nemůžete miminko rozmazlit. Po třetím měsíci dítěti dozraje trávení / mizí koliky / dítě si nastavuje režim a zkracuje kojení / mazlení.
Věřte sobě a svému miminku – ono často ví víc, co potřebuje než ti dospělí okolo. Kteří na to mají hodinky / váhu / internet. Nebo babičku, která to taky ovšem dělala jenom tak, jak se to tenkrát prostě dělalo.

2. Porod císařským řezem

Pokud jste přivedla na svět miminko císařským řezem, ráda bych vás ubezpečila, že je to porod, jako každý jiný a že slzy štěstí, že jste to všechno zvládla tečou úplně stejné, jako kdybyste miminko porodila vaginálně. Jde jen o úhel pohledu a císařský řez z vás nedělá jinou – nebo horší mámu. Naopak, musela jste zvládnout náročnou břišní operaci a do toho se starat o miminko. Na miminku se způsob porodu nijak nepodepíše. Jste úžasná.

3. Láska k miminku

Nemusí nastat hned. Mnoho žen bývá šokováno. Na miminko se tolik těšily, připravovaly celých 9 měsíců a najedou je tu. A? A nic. Můžete se cítit zmateně, nálady se vám budou střídat jako na horské dráze, a navíc můžete mít obavu, zda jste v pořádku, když necítíte bezpodmínečnou lásku, která sálá z každého profilu čerstvé maminky na Instagramu. Jste naprosto v pořádku, těmito pocity prochází velké množství žen, jen se o nich tolik nemluví. Je potřeba všemu dopřát čas. Ne každý se zamiluje na první pohled. Ale mohu vám slíbit, že to přijde.

4. Miminka milují vodu

Možná máte z koupání strach, třeba se to miminku v porodnici nelíbilo. Aby bylo miminko ve vodě spokojené, potřebuje, aby nebylo hladové a zásadně potřebuje být v teplé vodě ponořené skoro celé – tak, jako to znalo v bříšku. Pokud má silný úlekový reflex, vkládejte jej do vody zabalené do látkové plenky, kterou postupně ve vodě povolíte.

5. Bolest bříška

Nezpůsobuje ji strava matky, jak se mylně tvrdí, ale nezralá trávicí soustava miminka. Jezte vyváženou stravu a to, na co máte chuť. Vaše tělo ví, co potřebuje doplnit. Miminko hodně noste, manipulujte s ním, protože bolesti vznikají také především z nedostatku pohybu. Bříško můžete namasírovat, nebo mu ulevit ve vodě při vaničkování.

6. Handling

Miminku nemůžete ublížit, stačí vědět pár základních věcí. Hlavní je poskytovat oporu těm částem, které miminko neovládá a tou jsou hlavní kostní hmoty – tedy hlavička, záda a pánev. Pokud budete vždy tyto „hmoty“ podpírat, nemůžete udělat chybu. Za ručičky a nožičky netahejte. (Ani při přebalování). Miminka milují těsný prostor, znají ho z dělohy, proto jim dělá dobře, když je držíte více schoulené. Stejně tak mají rády zavinovačky. Postupem času dopřejte miminku volnější prostor i úchop, aby se dobře a rovnoměrně vyvíjelo.

Vanda Šchreierová je maminkou čtyř dětí a autorkou knih, které se věnují péči o děti s ohledem na jejich psychický a fyzický vývoj. Pořádá predporodní kurzy, které je možné doplnit o videokrzy handlingu, vaničkování a nošení dětí.

www.vanickovani.cz 

Produktový banner teplaky+mikina

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz