O kojení bez ostychu

Kojení je naprosto přirozená věc. Je to jedinečné pouto mezi matkou a dítětem. Má to být čas, který si bude užívat maminka i miminko. Nenechte se odradit počátečními problémy, které mohou nastat, můžete to mít ve vlastních rukou a jít naproti úspěšnému kojení skrze informace, které získáte už v těhotenství.

Proč je důležité vědět, jak naše prsa při kojení fungují a jak se tvoří mateřské mléko?

Protože pak už nepodlehnete mýtům, které stále kolují v naší společnosti!

Možná jste už slyšela?

  1. Kojení ze začátku prostě bolí každou ženu…
  2. Máš slabé mléko!
  3. Nesmíš kojit déle jak 5 minut z každého prsa!
  4. Musíš dodržovat 3hodinové intervaly, jinak se smíchá staré a nové mléko!
  5. Kojeni po roce věku nemá žádný význam.
  6. Kojit bys měla jen doma!

Kojení ze začátku prostě bolí každou ženu. – Kojení nemá bolet! Výjimkou jsou ženy, které jsou opravdu hodně senzitivní a také je “normální” pokud prvních pár vteřin v začátcích kojení žena pociťuje tuhnutí, brnění či “bolest”. Je to z důvodu let down reflexu, kdy dochází k vypuzení mléka i z hlubších částí mléčné žlázy.

Máš slabé mléko! - Žádné mléko není slabé. Každé mléko je přesně umíchané podle aktuálních potřeb miminka. Je důležité, aby zejména v prvních měsících mohlo miminko pít bez omezování a striktností, které mohou vést k tomu, že miminko nebude dostatečně přijímat mateřské mléko.

Nesmíš kojit déle jak 5 minut z každého prsa! - Studie nám ukazují, že největší vrchol vyplavování hormonu prolaktinu, který je důležitý pro tvorbu mateřského mléka, nastává právě až po 10-15 minutách kojení, tudíž je zcela irelevantní striktně udržovat délku kojení na 5 minutách. 

Musíš dodržovat 3hodinové intervaly, jinak se smíchá staré a nové mléko! - Teď vám položím otázku, vás se také v žaludku smíchá, když si dáte lehký oběd a za necelou hodinu kávu s dortem? Bude vám vždy špatně? No nebude! Pokud prostě máte hlad nebo žízeň, tak své tělo poslechnete a najíte se. Dodržování intervalů vede také k postupnému snižování laktace. 

Kojeni po roce věku nemá žádný význam. - Kojení má velký význam i po prvním roce života a nemusí nutně znamenat, že budete kojit až do pěti let vašeho dítěte. I po roce stále díky mateřskému mléku získává miminko spoustu důležitých látek jako bílkoviny, laktoferin, lysozymy a imunoglobulin A. Studie nám také ukazují, že dlouhodobé kojení má na dítě pozitivní vliv z pohledu snížené nemocnosti dětí.

Kojit bys měla jen doma! - Kojení na veřejnosti už dávno není tabu a nemusíte se bát. Ve většině veřejných prostor můžete najít tzv. přebalovací místnost, kde je často umístěné i křeslo pro pohodlné kojení. Dnes je také pro maminky velký výběr kojícího oblečení, které umožní, aby kojení bylo diskrétní.

Bc. Radka Imbrová

je porodní asitentka a certifikovaná laktační poradkyně a certifikovaný odborník psychomotoriky dětí do 18M. Před vlastním porodem pracovala na porodním sále a pomáhala miminkům na svět. Po porodu se zaměřuje hlavně na předporodní přípravu těhotných a poporodní péči o ženy a miminka.Je také autorkou projektu www.mamaonair.cz 

 Produktový banner teplaky+mikina

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz