Období na všech čtyřech pohledem odborníka

Kdy dítě leze?

Kolem 7.- 8. měsíce věku dítěte je období přípravy pro lezení. Dítě se poprvé dostává do kleku na čtyřech.  Do kleku na čtyřech se dítě může dostat dvěma způsoby:

  • z šikmého sedu a nebo
  • z lehu na břiše vzporem o horní končetiny

Období lezení

Lezení po čtyřech se objevuje kolem 8.-10. měsíce věku. Zpočátku mluvíme o tzv. nevyzrálém lezení. Zde ještě není dokončená opora o nárt, v kontaktu jsou jen prsty. Bérec je v opoře. Časem chceme ale ideálně u dítěte v lezení po čtyřech vidět dokončenou oporu o nárt. Lezení je správné, pokud je do kříže, např. opora a odraz z levé horní končetiny a pravé dolní končetiny.

Pokud se zaměříme na problematiku nožní klenby, tak sledujeme při lezení chodidlo. Ideálně je pata v prodloužení bérce, během opory nepřesahuje zadeček. Tedy neideální je lezení patami ven a koleny dovnitř. Přední část nohy je vůči zánoží v tzv. supinaci (přední část nohy lehce dovnitř, oproti patě). Jedná se o tzv supinační mističku a právě odrazem z nártu dochází ke zpevňování a formování nožní klenby. Dítě, které leze, boty nepotřebuje! Naopak, stavěly by patu do špatné pozice a neumožňují oporu o nárt.

Plazení

Některé dětí začínají hned lézt po čtyřech a je to správně. Některé dětí začnou ale ve vývoji plazením. Plazením označujeme pohyb vpřed po bříšku, dítě používá předloktí a dolní končetiny. Plazení se tedy může v rámci správného vývoje dítěte vyskytovat, musí být ovšem do kříže s oporou o protilehlé končetiny a se střídáním stran. Ale i pak chceme u těchto plazících dětí vidět ve vývoji lezení. Neideální pak je, pokud dítě plazí „jako zraněný voják“. Tedy přítah za obě předloktí a odraz jednou dolní končetinou, druhá je vlečena natažena za tělem.

Rady jak motivovat dítě k lezení

  • Úprava prostředí: Eliminace kluzkých podlah - koberečky, pěnové puzzle tam, kde se dítě nejčastěji pohybuje.
  • Vhodné oblečení: Velmi vhodné jsou protiskluzové kalhoty. Pokud má dítě ponožky z důvodu např. chladu, je vodné mít protiskluz i na nártu, z důvodu odrazu nožkou z této oblasti.
  • Dítě co nejčastěji nahé: Dopřejte miminku pobyt v nahotě. Holá kůže neklouže a zlepšujete vnímaní těla.
  • Správná motivace: Pokud dítě ještě neleze, je vhodné jej motivovat ne k pohybu vpřed, ale aby pivotovalo. Hračky rozestavíme okolo těla, aby se mohlo za nimi otáčet do stran, např. Montessori kruh.

Mgr. Lucie Kinclová Ph.D.

Autorka e-booku Zdravý vývoj dětských nožek a jak na něj

FB: barefootcoaching.cz

IG: detska_fyzio_podologie

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz