Jak ovlivnit zdravý vývoj nohou u děti?

Vývoj nožky můžeme ovlivňovat ještě, než začne miminko chodit. A to buď pozitivním nebo negativním směrem. Pojďme se podívat na nejčastější otázky, se kterými se ve vztahu k vývoji dětské nožky můžeme setkat

Ovlivňuje vývoj miminka oblečení? Miminko rychle roste, tak musíme dávat pozor, ať neomezujeme pohyb nožek těsnými ponožkami a dupačkami! Už od nejmenších čísel by ponožka měla respektovat anatomický tvar lidského chodidla. Prsty na nohách potřebují ke svému pohybu dostatek místa už od mala.

Musí být nožky pořád v teple? Čas od času nechte dítě už od malička naboso. Noha je důležitou termoregulační součástí organismu a měla by si zvykat na různé teploty okolí. Čím je miminko starší, tím více můžete nožky také otužovat, například na závěr koupele pusťte na nožky vlažnou až lehce studenou vodu.

Jak je to s lechtáním? Nožky zbytečně nelechtejte, nedrážděte úchopový reflex, ale nemějte strach dotýkat se nožek Vašeho miminka. Nicméně, jemný ale zároveň pevný dotyk pomáhá stimulovat správnou citlivost a vnímat chodidlo jako součást těla.

Posazovat nebo neposazovat? Noha a její funkce se vyvíjí v závislosti na celkovém psychomotorickém vývoji dítěte. Neurychlujte vývoj dítěte jeho pasivním posazováním, postavováním a předčasným voděním za ruce! Všechny tyto aktivity mají na vývoj dítěte a tím pádem i nohou spíše negativní vliv.

Pomáhá skutečně chodítko? Vyvarujte se používání chodítek! Pro správný rozvoj pohybových dovedností dítě nic takového nepotřebuje! Vzhledem ke změně pozice těžiště při používání chodítka děláte nohám spíše medvědí službu.

Potřebuje miminko botičky už od prvních krůčků? Jako “obutí” pro první krůčky v prostoru postačí protiskluzové ponožky se správným tvarem nebo měkké capáčky. Noha se teprve učí pracovat se zatížením a vertikální pozicí těla. Není vhodné ji v tom omezovat nebo jí dávat pasivní podporu!  

Musí být skutečně první bota pevná a kotníková? První skutečné boty by dítě mělo dostat až když samostatně chodí v prostoru aspoň 2 - 3 měsíce. Bota by měla respektovat tvar dětského chodidla, měla by být ohebná všemi směry a lehká. Podrážka by neměla být příliš hrubá, aby dítě mohlo vnímat povrch, po kterém se pohybuje. V žádném případě by dětské boty neměly mít ani sebemenší podpatek.

Jakmile dítě začne chodit, dejte mu možnost pohybovat se v pestrém terénu. Noha tak bude přirozeně pracovat, zpevňovat se a posilovat příslušné svaly. Terén můžete dítěti nabídnout i doma, stačí využít například kořenový koberec, sensorické polštářky nebo různě tvarované dlaždice. Dejte je do míst, kde se všichni co nejčastěji pohybujete. Dopřejete tak stimulaci chodidel celé rodině.

Mgr. Veronika Kristková

Zakladatelka Fyzio Beskyd s.r.o. se ve své praxi zaměřuje zejména na problematiku nohou a poruch chůze, jak dětí, tak dospělých. Díky praxi na mnoha různých pracovištích má široký přehled o různých vadách od těch nejjednodušších po ty nejzávažnější neurologické a ortopedické vady.

ponožky-produkt-banner

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz