Poloha na bříšku. Proč je tak duležita?

Poloha na bříšku, proč je tak důležitá?

Už od narození je vhodné miminko polohovat nejen na záda a na bok, ale také na bříško. Začíná se od několika vteřin a minut během prvních týdnů a následně se doporučená doba strávená na bříšku prodlužuje. V každém období je to ale trošku jinak!

Novorozenec (prvních 6 týdnů, tzv. „šestinedělí“)

V poloze na bříšku je miminko opřeno především o hrudníček, zadeček má vystrčený výše, než je hlavička a opírá se o pod sebe pokrčená kolínka, která jsou do široka od sebe přibližně na úhel 90 stupňů. Opírá se o ručičky v pěstičce, položené blízko u těla pod ramínky. Ramínka a lopatky jsou vysunuté nahoru k hlavičce a lokty jsou zvednuté od podložky. Opět je tu přirozená asymetrická poloha miminka, kdy ve směru jeho obličeje má lehce vypouklé tělíčko a na straně temena hlavy má tělíčko lehce prohnuté (viditelné kožní záhyby). Ještě není schopno nadzvednout hlavičku, ale mělo by zvládnout ji přesunout i na druhou tvář a tím změnit asymetrickou pozici opačně.

6-8 týdnů

V pozici na bříšku se opírá miminko již o část předloktí, protože ručičky jsou posunuty mírně dopředu před ramínka, pěstičky povolují. Lokty jsou na podložce. Ubývá asymetrického držení, dítě se rozvíjí ze schoulení. Vleže na břiše již malinko zvládne nadzvednout hlavičku a začíná se opírat o bříško, pánev povoluje k podložce.

3. měsíc

Miminko na bříšku pase koníčky tak, že se opírá o celé předloktí a lokty vysunuté dopředu před ramínka a tělo. Lopatky se aktivně drží na zádech a nezvedají se nahoru k hlavičce. Opora pokračuje přes bříško až na pánev a stydkou kost a dítě si u toho zvládá volně kopat nožičkami a sledovat okolí. Poprvé díky této stabilní opoře dokáže otočit hlavičku rotací napřímené krční páteře. Kvalita provedení této pozice je stěžejní pro další rozvoj motoriky dítěte a potažmo chůzi! Všechny klouby se učí správně nastavit, aby se neopotřebovávaly a byly stabilní a dobře tvarované. Břišní svalová stěna je aktivní a nastavuje pánev jako oporu pro páteř a dolní končetiny. Záda jsou v ideálním případě napřímená a netvoří se na nich kožní záhyby ani vrásky – ty jsou přítomné, když se záda prohýbají příliš, když je povolené bříško. Hlavička není do záklonu zalomená, ale je v prodloužení páteře rovnoměrně zakloněná.

V období prvních tří měsíců pokládáme miminko na bříško, boky i zádíčka – krátce, často a střídáme strany. Setrvání v poloze volíme dle aktuálních schopností a tolerance miminka (nevyhýbat se žádné pozici, a zároveň v pozici miminko nenechávat příliš dlouho, pokud v ní pláče). Motivujeme pochvalou, hračkou, zajímavým předmětem nebo zrcátkem. Ale především naším obličejem, kontaktem očí.  V poloze na bříšku je třeba vyvarovat se záklonu hlavičky – snažíme se umístit hračku nebo svůj obličej v úrovni očí miminka. Při polohování preferujeme setrvávat bez pleny (aby nadměrné balení nezvedalo pánev opět vzhůru nad podložku jako u novorozence a nebránilo břišním svalům v jejich správné aktivitě). Je důležité umožnit dítěti být bez oblečení a pleny pro pestrý neomezený aktivní pohyb a hraní a vnímání okolních stimulů. Podpoříte tím i otužování. Ale pozor, neprochlazovat!

Mgr. Jitka Marenčáková, Ph.D.

Fyzioterapeutka s podologickou specializací

Certifikovaná terapeutka DNS dle prof. Koláře

 

*Informace v článku jsou pouze informativního charakteru a nejsou návodem k samoléčbě! V případě nesrovnalostí v psychomotorickém vývoji se poraďte s vaším pediatrem nebo fyzioterapeutem!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz