Preventivní návštěva u fyzioterapeuta

Kdy navštívit s miminkem fyzioterapeuta?

Každá maminka si přeje pro své děťátko to nejlepší a jeho zdravý pohybový vývoj k tomu dozajista patří. Jelikož jsme již od narození jedinečnou osobností, každý si cestu životem volíme originálně tak, jak reagujeme na vnější svět v součinnosti s naším světem vnitřním. Proto se v určitých směrech vyvíjíme jedinečným způsobem, avšak všichni máme stejný cíl – být schopen pohybovat se samostatně podle své vůle a záměru, tedy být schopen plného života. K tomuto cíli nás vede přirozený vývoj, který má určité fáze, jejichž klíčová období jsou společná pro všechny lidi. Přesto existují individuální rozdíly v načasování a tato jedinečnost odráží jedinečnost každého člověka. Proto, abychom dokázali rozpoznat odchylky ve vývoji, je dobré, abychom věděli, jak vypadá vyzrávání našeho pohybového projevu v ideálním případě. Potom můžeme lépe rozpoznat, kdy dítě potřebuje naši větší podporu a vnímavost, a kdy je dobré se obrátit na odborníka, abychom nezaspali období, kdy lze ještě včas narušený pohybový vývoj pozitivně ovlivnit. Pohyb je život. Život je neustálý pohyb.

Každé dítě má své tempo, kdy se do jednotlivých pozic pro daný věk dítěte ve vývoji zvládne dostat, ale nemělo by je úplně vynechat. Obecně se doporučuje řídit se rozmezím 14 dní od uváděného milníku, kdy dítě má tu kterou pozici zvládnout. V této lhůtě může to opoždění hravě dohnat a není třeba hledat odborníka. Pokud se vám na dítěti zdá něco velmi neobvyklého a některé vývojové pozice dítě stále nezvládá, obraťte se na dětského rehabilitačního lékaře nebo dětského fyzioterapeuta včas.

Z preventivního hlediska můžeme doporučit preventivní kontrolu:

- v 6 týdnech

- ve 3. měsíci

- v 6. měsíci

I když to zatím není úplně běžná praxe, jsem ráda, že preventivních prohlídek u fyzioterapeutů přibývá. Je totiž daleko jednodušší ošetřit malé odchylky dříve, než se opakováním více zafixují.   

Obecné pravidlo, kdy určitě vyhledat odborníka:

  • Fixace tělíčka v jedné pozici – preference k jedné straně
  • Neschopnost otočit hlavičku na druhou stranu, nebo vystřídat pozici na druhou stranu
  • Neobvyklé, neplynulé pohyby

 

Mgr. Jitka Marenčáková, Ph.D.

Fyzioterapeutka s podologickou specializací

Certifikovaná terapeutka DNS dle prof. Koláře

Linkedin

 

*Informace v článku jsou pouze informativního charakteru a nejsou návodem k samoléčbě! V případě nesrovnalostí v psychomotorickém vývoji se poraďte s vaším pediatrem nebo fyzioterapeutem!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz